zondag 22 januari 2012

stage: Stagiair/afstudeerder BIM Infratechniek (HBO/Universitair) - Grontmij Nederland B.V., De Bilt

Heijmans en Grontmij werken in opdracht van Waterschap Rijn en IJssel aan de renovatie van rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Haarlo. De bouw is op dit moment volop in uitvoering. Een van de onderdelen is het rioolwaterontvangstwerk/-gebouw. Dit is een complexe constructie bestaande uit binnenkomende persleidingen, diverse behandelingstanks (compartimenten), mechanische voorbehandelinginstallaties en een kelder met turbo blowers.

Hoewel ontwerp, engineering en bouw van het ontvangwerk voorspoedig zijn verlopen, zijn er een aantal aspecten die optimaler hadden gekund. Bijvoorbeeld sommige besteltijden, het aantal tekeningencontroles en aanpassingen tijdens de bouw.

In deze opdracht onderzoek jij hoe het ontwerp- en bouwtraject van het ontvangwerk van rwzi Haarlo er concreet had uitgezien indien BIM was toegepast. Optimalisatie van doorlooptijden, kosten en planning zijn het uiteindelijke doel. Afhankelijk van jouw wensen en idee�n kan er voor een combinatie van meerdere van de volgende invalshoeken worden gekozen:

Informatie-uitwisseling
Hoe had de uitwisseling van tekeningen en andere informatie er concreet uitgezien indien een BIM was toegepast? In het bijzonder de uitwisseling tussen Grontmij en Heijmans, maar ook de communicatie met de klant. Welke voor- en nadelen had dit opgeleverd (in tijd en geld)?

Technisch, inhoudelijke engineering
Opzetten van een BIM voor het ontvangwerk van rwzi Haarlo. 3D ontwerpen, alle relevante data koppelen aan het 3D model.

Werkprocessen
Welke aanpassingen zullen concreet nodig zijn binnen Grontmij en binnen Heijmans indien op grote schaal projecten volgens BIM gaan worden uitgevoerd. Manier van werken, benodigde middelen (software e.d.) en infrastructuur, projectorganisatie, enzovoorts.

Strategisch
Wat zullen de kansen en gevolgen zijn indien BIM op grote schaal in de infratechniek toegepast gaat worden? Contractvormen, juridische aspecten (i.v.m. verschoven verantwoordelijkheden), marktkansen, enzovoorts.

jewelry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten